Neglesvamp og diabetes

Neglesvamp er et almindeligt problem for diabetespatienter.

Det vurderes, at cirka en tredjedel af alle diabetikere har neglesvamp, sammenlignet med cirka 10 procent af befolkningen i almindelighed. Mandlige diabetikere er mere udsatte end kvindelige diabetikere for at få sygdommen, og risikoen stiger med alderen. Patienter med andre sygdomme som f.eks. psoriasis, inflammatorisk tarmsygdom eller aids er også mere udsatte for neglesvamp, da deres immunsystem i forvejen er svækket.

Selvom en mild svampeinfektion i neglene ofte opfattes som et irriterende problem for en ellers helt rask person, kan konsekvenserne være alvorlige for en person med diabetes, hvis infektionen ikke behandles. Diabetikere er mere tilbøjelige end ikke-diabetikere til at få svære komplikationer af sygdommen, for eksempel koldbrand, diabetiske fodsår og andre fodlidelser, der kan medføre amputation af lemmer. De har også en højere risiko for at få sekundære hudinfektioner som f.eks. cellulitis og neglebetændelse (paronychion). Hvis du er diabetiker, skal du holde nøje øje med symptomer på neglesvamp og straks kontakte din læge, hvis dine negle begynder at blive misfarvede, porøse eller tykkere end normalt.

Hvorfor er der en forbindelse mellem neglesvamp og diabetes?

Hvis du har diabetes, har du sandsynligvis en dårligere blodcirkulation og nedsat nervefunktion i hænderne og fødderne. Det betyder, at din evne til at føle smerte er nedsat, og du kan være med udsat for skader, der kan beskadige tåneglene og huden rundt om dem. Selv bittesmå rifter og skader kan give svampene mulighed for at trænge ind i neglen, især hvis du er diabetiker og allerede har et svækket immunsystem. Skader, der er forårsaget af svampeinfektionen, kan også gå ubemærket hen og forårsage alvorlige diabetiske fodinfektioner. For eksempel kan fortykkede negle, som er et almindeligt symptom på neglesvamp, belaste neglelejet og få hudvævet til at dø. Skarpe, inficerede negle kan også gennembore huden rundt om neglen og give svampe og bakterier mulighed for at trænge ind.

Fedme, en tilstand der er forbundet med diabetes, kan gøre det sværere at undersøge dine fødder for de ændringer, der måtte have fundet sted, for eksempel misfarvning, porøsitet eller løsning af neglen. Selve undersøgelsen af fødderne er også sværere, hvis du lider af diabetiske øjensygdomme som f.eks. grå stær eller retinopati – en øjensygdom forårsaget af diabetes, som ubehandlet kan føre til blindhed. Hvis du tager immunundertrykkende medicin, kan det også øge din modtagelighed for svampeinfektioner.

fodterapeut-holder-kvinde-fod

Behandling og forebyggelse af neglesvamp hos diabetespatienter

Behandlingen af neglesvamp er den samme, hvad enten du har diabetes eller ej, men risikoen for tilbagefald er større, hvis du er diabetiker. For diabetikere og andre højrisikogrupper, for eksempel ældre mennesker, vil det måske ikke være muligt at helbrede neglesvamp helt, men behandlingen vil hjælpe med til at holde lidelsen under kontrol.

Behandlingsmulighederne spænder fra cremer og medicinske geler, der kan fås i håndkøb, til lægemidler i tabletform og i visse alvorlige tilfælde operation. Neglesvamp kan være vanskelig at behandle, men der findes visse nyere behandlingsmuligheder, der kan forbedre udseendet af en inficeret negl i løbet af kun 1-4 uger. Nalox behandler negle, der er angrebet af svampeinfektion eller psoriasis, ved at bruge en fysisk svampedræbende effekt til at dræbe de svampe, der typisk forårsager negleinfektionen. Nalox reducerer også misfarvningen af neglen og forbedrer neglens udseende – med hurtige, synlige forbedringer. De første forbedringer af den inficerede negl kan ofte ses efter 1 uge. Fortsæt behandlingen, indtil en ny, sund negl er vokset ud.

Nalox er godkendt til brug til diabetikere, men hvis du har diabetes, skal du altid være ekstra omhyggelig, når du anvender lokalbehandling. Sørg for, at du kun påfører Nalox på selve neglen og omgående tørrer eventuel overskydende gel af, hvis der ved et uheld kommer noget på den omkringliggende hud. Eftersom svampeinfektioner i neglene kan være særligt problematiske for diabetikere, anbefales det, at du kontakter din læge for at få anvisninger vedrørende behandlingen.

Du kan hjælpe med til at forebygge neglesvamp ved at passe godt på dine fødder og dagligt undersøge dem for rifter og sår. Sørg for at være ekstra opmærksom på huden mellem tæerne, og hold øje med symptomer på fodsvamp, som er almindelig hos diabetikere, da de kan øge din risiko for neglesvamp. Vent ikke til tilstanden bliver smertefuld, før du går til læge – jo før du starter behandlingen, jo større er chancerne for at undgå komplikationer.

Nalox – behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvning og styrker og blødgør neglens yderste lag.

Symptomer på neglesvamp

Neglesvamp er årsagen til cirka 50 % af alle neglelidelser. Hvad er symptomerne?

Nalox – unik behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvninger, styrker og blødgør neglens yderste lag. Neglene ser ofte sundere ud efter kun en uge.

Læs mere
nalox-packshot