Fortykkede negle – et almindeligt tegn på neglesvamp

Mange mennesker betragter primært fortykkede negle som et problem på grund af udseendet og ignorerer simpelthen symptomerne eller prøver at skjule dem.

Men er du klar over, at tykke negle kan være et tegn på neglesvamp, en almindelig neglelidelse, der kræver behandling? Hvis fortykkede negle ikke behandles, kan de blive svære at klippe og gøre det ubehageligt at have sko på. Det grimme udseende kan også være pinligt og have en negativ indflydelse på din livskvalitet.

Fortykkede eller nedgroede negle – med en medicinsk betegnelse kaldet onychauxis – er en almindelig tilstand, der kan opstå i enten tånegle eller fingernegle. Selvom alle kan blive ramt af fortykkede negle, er tilstanden mere udbredt hos ældre end hos yngre personer. Genetiske forhold kan også øge din risiko for at få fortykkede negle.

Ud over nedgroede negle kan fortykkede negle forårsage porøse negle og misfarvede negle. Neglene kan miste deres gennemsigtighed, og hvis de ikke klippes, kan de blive krøllede og nogle gange begynde at flosse eller knække af under udvoksningen.

Hvad er årsagen til tykke negle?

  • Neglesvamp. Fortykkede negle kan både være et symptom på og øge risikoen for neglesvamp. De fleste svampeinfektioner i neglene er forårsaget af dermatofytter – parasitiske mikroorganismer, der vokser på og under neglen og får den til at blive tykkere og sommetider løsne sig fra neglelejet. Svampe trives i varme, fugtige miljøer, og svampeinfektioner er smitsomme. Gærsvampe og skimmelsvampe kan også forårsage svampeinfektioner i neglen.
  • Neglepsoriasis. Psoriasis er en kronisk tilstand, der medfører, at der danner sig pletter af rødt, skællende hududslæt på din krop. Sygdommen påvirker som oftest også neglene og får de døde hudceller rundt om neglen til at blive irriterede og neglen til at blive tykkere. Andre symptomer på neglepsoriasis er små punktformede fordybninger i neglepladen, striber og misfarvning, og at neglen løsner sig.
  • Skader. Hvis du støder tåen mod en dør eller beskadiger den, mens du dyrker sport i lukkede sko, kan det også resultere i en fortykket negl, men neglen vil som oftest komme til at se normal ud, når den er helet. Lette, gentagne skader, for eksempel at have for små sko på, kan også få neglen til at blive tyk.
  • Dårlig blodcirkulation. Hvis blodtilførslen til tæerne og fingrene er nedsat, får neglen måske ikke tilført tilstrækkeligt af de nødvendige næringsstoffer til at vokse normalt. Dette kan være en anden grund til, at ældre mennesker og diabetikere, som ofte har en dårlig blodcirkulation, er mere tilbøjelige til at udvikle fortykkede negle end andre.
negle-svamp-tyk-tånegl-nalox

Behandling af fortykkede negle

Dine behandlingsmuligheder afhænger af årsagen til de fortykkede negle. Hvis du skifter til mere rummeligt fodtøj og klipper neglene hyppigt, kan det lindre smerterne og give neglen et pænere udseende, og motion kan hjælpe med til at øge blodcirkulationen i tæerne og fingrene. Men hvis dine fortykkede negle skyldes neglesvamp eller neglepsoriasis, bør du påbegynde en behandling mod disse sygdomme. Du må ikke ignorere dine symptomer – jo før du påbegynder behandlingen, jo større er dine chancer for succes.

Ved mild til moderat neglesvamp kan du først prøve en lokal behandling, der kan købes på apoteket og i Matas. Nalox er den eneste behandling, der har en dokumenteret effekt på både svampeinfektioner og neglepsoriasis. Behandling af neglesvamp er vanskelig, og det kan vare op til seks måneder for en fingernegl og op til et år for en tånegl. Behandlingen bør fortsættes, indtil den inficerede negl er erstattet af en ny, sund negl. Men Nalox er en klinisk dokumenteret behandling af neglesvamp, der med en fysisk svampedræbende effekt dræber de svampe, der typisk forårsager negleinfektion. Nalox virker også keratolytisk – som en kemisk peeling, der blødgør neglens øverste lag og fjerne ødelagt neglevæv. Dermed skaber den en blødere og tyndere negl, hvor de første synlige forbedringer ofte viser sig allerede i løbet af 1 uge. Til sværere negleinfektioner er det måske ikke tilstrækkeligt med en lokal svampedræbende behandling, og din læge vil måske anbefale svampedræbende medicin i tabletform, laserbehandling eller fjernelse af neglen ved operation. Selvom neglepsoriasis ikke kan helbredes, behandles svære tilfælde sommetider med indsprøjtninger af steroider.

Neglesvamp hos sportsfolk

Neglesvamp er mere almindeligt hos sportsfolk. Hvilke risikofaktorer er der blandt sportsfolk?

Neglepsoriasis

Omkring halvdelen af alle personer med psoriasis udvikler neglepsoriasis, men hvad er årsagerne og symptomerne?

Nalox – unik behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvninger, styrker og blødgør neglens yderste lag. Neglene ser ofte sundere ud efter kun en uge.

Læs mere
nalox-packshot