Symptomer på neglesvamp

Det kan tage flere år, før symptomerne på neglesvamp udvikler sig.

Skøre, tykke og misfarvede negle er almindelige symptomer på neglesvamp. Mange mennesker er ikke klar over, at de har neglesvamp, selvom det er en almindelig sygdom – især blandt den ældre del af befolkningen.

Der er flere forskellige typer af svampe, og dine symptomer på neglesvamp kan variere alt afhængigt af, hvilken type du har. De to mest almindelige neglesygdomme er forårsaget af svampe, der ofte inficerer huden, såkaldte dermatofytter. Svampen æder keratin, som er det protein, der opbygger stærke og hårde negle.

Ikke alle neglesygdomme er forårsaget af svamp – psoriasis, eksem og leddegigt (f.eks. Reiters syndrom) kan give lignende symptomer.

Neglesvamp kan ramme én eller flere negle og udvikler sig som oftest i storetæer og lilletæer, eftersom det er mest sandsynligt, at disse tæer er i direkte kontakt med dine sko – neglene får flere stød og bliver mere udsatte ift. neglesvamp. Neglesvamp er typisk smertefri i begyndelsen, men hvis sygdommen ikke behandles, kan symptomerne begynde at forårsage ubehag og gøre det besværligt at gå og stå. Inficerede tånegle vokser sig ofte så tykke, at de er svære at klippe, og det bliver ubehageligt at have sko på. I nogle tilfælde kan neglen løsne sig fra neglelejet, og der viser sig hvide eller gule pletter. Til sidst kan neglen falde af. Inficerede negle er grimme, hvilket også kan være pinligt og være årsag til social stigmatisering, især hvis fingerneglene er inficerede.

negle-svamp-tånegl-misfarvet-nalox

Forskellige typer af neglesvamp og deres symptomer

  • Distal subungual onykomykose er langt den mest almindelige neglesvamp – den står for omkring 90 procent af alle tilfælde. Denne svampetype påvirker normalt både neglen og huden under neglen, og den er mere almindelig i tånegle end i fingernegle. Infektionen starter ofte som et misfarvet område i hjørnet af storetåen og spreder sig derefter langsomt mod neglebåndet. Andre symptomer er små punktformede fordybninger, gule striber i neglelejet og under neglen samt misfarvning og en fortykkelse af neglen, der kan flække i flager og løsne sig fra neglelejet. Partikler, der sætter sig fast under neglen, kan få neglen til at blive brun og ildelugtende. Infektionen kan også resultere i skøre negle, der bliver bløde og begynder at flosse.
  • Proksimal subungual onykomykose ligner den distale type, men begynder ved neglebåndet og spreder sig langsomt mod neglespidsen, hvilket får neglen til at løfte sig. Denne type neglesvamp er meget usædvanlig og forekommer typisk hos personer med et svækket immunsystem.
  • Hvid superficiel onykomykose er en svampeinfektion, der forårsager hvide pletter eller striber på neglens overflade, som kan blive blød, tør eller porøs, efterhånden som infektionen udvikler sig. Til sidst kan neglen blive ødelagt, flosset, brun eller grå, men i modsætning til den distale type vil neglen ikke løsne sig fra neglelejet.
  • Candida onykomykose er forårsaget af gærsvampen Candida. Gule, brune, hvide eller fortykkede negle er almindelige symptomer på negleinfektioner forårsaget af gærsvamp. Nogle personer med Candida i neglene har også en gærsvampeinfektion i munden eller lider af kronisk paronychion, som er en bløddelsinfektion i neglevolden rundt om en fingernegl eller en tånegl og en af de mest almindelige typer af hudinfektion.

Behandling af tørre og skøre negle

Hvis du har skøre eller flossede negle, kan enkle ændringer i din livsstil ofte hjælpe dig med at komme problemet til livs. Undgå for eksempel at dine hænder eller fødder er fugtige i for lang tid ad gangen, og sørg for at tørre dem ordentligt, når de har været våde.
Brug en mild sæbe, og lad være med at vaske hænderne alt for grundigt. Se, om du kan tilføre dine negle fugt dagligt, og prøv at undgå kemikalier som skrap neglelakfjerner.

Men hvis det er neglesvamp eller neglepsoriasis, der giver dig skøre og tørre negle, har du brug for yderligere behandling for at slippe af med problemet – og jo før du starter, jo bedre. Har du mild til moderat neglesvamp, kan du få flere cremer, salver og neglelakker i håndkøb. En anden mulighed er Nalox, en lokalbehandling til negle, der er ramt af neglesvamp eller psoriasis. Den forbedrer samtidig neglens udseende. Nalox udjævner nænsomt neglens ydre lag, tilfører den fugt og holder generelt neglen i god stand, hvilket betyder, at du får flottere negle. De første tegn på forbedring viser sig normalt efter 1 uges behandling.

Ved mere alvorlige negleinfektioner er en lokalbehandling muligvis ikke tilstrækkelig, og din læge kan anbefale en tabletbehandling, laserbehandling eller at fjerne neglen.

Det kan være svært at behandle neglesvamp og neglepsoriasis, og uanset hvilken behandlingsform du vælger, kan en fuldstændig heling tage op til seks måneder for en fingernegl og et år, når det gælder en tånegl.

Behandling af neglesvamp

Behandling af neglesvamp kræver en masse tålmodighed, men hvad er de forskellige behandlingsmuligheder?

Neglesvamp hos sportsfolk

Neglesvamp er mere almindeligt hos sportsfolk. Hvilke risikofaktorer er der blandt sportsfolk?

Nalox – unik behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvninger, styrker og blødgør neglens yderste lag. Neglene ser ofte sundere ud efter kun en uge.

Læs mere
nalox-packshot