Hvad er psoriasisnegle?

Mange psoriasispatienter får psoriasis i neglene – faktisk udvikler omkring halvdelen af alle psoriasispatienter neglepsoriasis.

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der får din krop til at producere for mange hudceller og danne pletter af sølvlignende, skællende hud, især på knæene, albuerne, hovedbunden, hænderne, fødderne eller lænden. Og blandt personer med psoriasisgigt udvikler helt op til 80 procent også psoriasisnegle. Kun omkring 5 procent af dem, der har psoriasis i neglene, har ikke nogen symptomer på andre dele af kroppen. Sådanne tilfælde kan være svære at diagnosticere, eftersom neglepsoriasis er meget lig neglesvamp, en anden neglelidelse, der er forårsaget af parasitiske mikroorganismer og rammer cirka 10 procent af befolkningen. Omkring en tredjedel af alle personer med neglepsoriasis er også inficeret med neglesvamp. 

Årsager til neglepsoriasis

Årsagerne til neglepsoriasis er ikke helt klarlagt, men vores gener, immunsystem og miljømæssige forhold spiller sandsynligvis en rolle. Neglepsoriasis kan udvikle sig i alle aldersgrupper, men rammer som oftest voksne. Lidelsen rammer personer af alle etniciteter, og mænd og kvinder har lige stor sandsynlighed for at få den. Neglepsoriasis er ikke en infektion, og du kan ikke smitte andre med den. Det er en kronisk lidelse, der ikke kan helbredes, men det æstetiske aspekt af lidelsen kan behandles med succes med den korrekte behandling af neglepsoriasis

fodterapeut-holder-kvinde-fod

Symptomer på psoriasis i neglene

Symptomer på neglepsoriasis kan forekomme både på tånegle og fingernegle. Klassiske tegn på neglepsoriasis er bl.a. små punktformede fordybninger i neglene, misfarvninger, og at neglen løsner sig fra neglelejet og ændringer i neglenes form eller tykkelse. Der kan også vise sig linjer, der går fra den ene side af neglen til den anden, eller neglen kan begynde at flosse, fordi den underliggende struktur er svækket. Udseendet og sværhedsgraden af neglepsoriasis varierer meget fra person til person. Det er en tilstand, der har en tendens til at komme og gå, sommetider med alvorlige akutte forværringer og sommetider med lange perioder uden gener. Nogle patienter har hyppige akutte forværringer, mens der hos andre kan gå flere år mellem udbruddene. 

Behandling af neglepsoriasis

Hvis svær neglepsoriasis ikke behandles, kan det medføre gener, flovhed og evt. følgesygdomme. Det kan være vanskeligt at komme symptomerne til livs, men nye lægemidler har gjort det nemmere at behandle neglepsoriasis. Milde infektioner kan behandles med lokalbehandlende salver, der indeholder f.eks. steroider eller salicylsyre. En anden effektiv mulighed er Nalox, en medicinsk gel til behandling af negle, der er ramt af psoriasis. Det er også klinisk dokumenteret, at Nalox er effektiv mod svampeinfektioner, som er almindelige i forbindelsen med neglepsoriasis. Med en fysisk svampedræbende effekt dræber Nalox de svampe, der typisk forårsager negleinfektion, samtidig med at den reducerer misfarvning af neglen og blødgør neglepladens yderste lag. Ved at binde fugten i neglen skaber Nalox en stærkere og mere funktionsdygtig negleoverflade, og de første synlige resultater ses ofte allerede efter 1 uges behandling. 

Hvis lokalbehandlende midler ikke virker, vil din læge måske anbefale, at der indsprøjtes steroider i neglen, selvom dette kan være smertefuldt. Lysbehandling, lægemidler til indtagelse gennem munden og fjernelse af neglen er andre muligheder for behandling af neglepsoriasis. Uanset hvilken behandling du vælger, så husk på, at det kan tage op til et år, før neglen er helet fuldstændigt. Psoriasis kan ikke helbredes fuldstændigt, men med behandling kan du forbedre dine negles udseende og funktion en hel del.

Nalox – behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvning og styrker og blødgør neglens yderste lag.

Årsager til neglepsoriasis

Psoriasis får din krop til at producere for mange hudceller. Hvem får neglepsoriasis og hvorfor?

Nalox – unik behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvninger, styrker og blødgør neglens yderste lag. Neglene ser ofte sundere ud efter kun en uge.

Læs mere
nalox-packshot