Neglesvamp – definition og fakta

Neglesvamp er den mest almindelige neglesygdom og årsagen til cirka 50 procent af alle neglelidelser.

Almindelige symptomer på neglesvamp er misfarvede, tykke og skøre negle, der kan være flossede i kanterne. Neglesvamp forekommer hyppigere i tåneglene end i fingerneglene og er mere almindelig hos mænd end hos kvinder. Sygdommen rammer for det meste voksne, og risikoen for at udvikle den stiger med alderen, da ældre mennesker har dårligere blodomløb og tykkere og mere langsomt voksende negle. Neglesvamp er mere almindeligt hos personer over 60. Personer med dårligt blodomløb, psoriasis, diabetes, et svækket immunsystem eller neglesvamp i familien har også en større risiko for at få sygdommen.

Årsagen til neglesvamp er ofte en svampeinfektion i huden, for eksempel fodsvamp. Tilstanden er mere almindelig blandt sportsfolk, da de oftere har et fugtigt og varmt miljø omkring deres fødder. Og det danner en perfekt grobund for svampen. Neglesvamp er smitsom, så personer, der ofte benytter offentlige svømmehaller og baderum eller får manicure og pedicure med instrumenter, der har været brugt til andre personer, har en større risiko for at blive smittet.

Når først svampen har sat sig i huden eller tåneglene, kan den sprede sig til fingerneglene, hvis du klør dig på tæerne eller tåneglene. En anden risikofaktor for svamp i fingerneglene er hyppig vask af hænderne, eller hvis du har hænderne meget i vand, da det ødelægger den beskyttende hud rundt om neglen og tillader svampene at trænge ind. 

Symptomer på neglesvamp

Neglesvamp udvikler sig over tid og er smertefri i begyndelsen, så i starten mærker du måske ikke nogen symptomer. Dine symptomer kan også variere alt efter, hvilken type svamp der forårsager infektionen. De mest almindelige svampetyper er dermatofytter, som er årsagen til cirka 90 procent af alle svampeinfektioner i neglene.

De første tegn på infektion er ofte en lillebitte hvid eller gul plet under neglespidsen. Efterhånden som svampen udvikler sig, viser der sig normalt symptomer som f.eks. fortykkede negle og skøre negle. Det er ikke usædvanligt at opleve misfarvning af neglen (almindeligvis en grønlig eller gullig farve) samt ændringer i neglens form og tab af glød og glans. Der viser sig sommetider en mørk farve, når partikler sætter sig fast under den inficerede negl, og neglen kan blive blød og begynde at flosse. Hvis infektionen bliver værre, begynder neglen sommetider at løsne sig fra neglelejet, en tilstand, som kaldes onykolyse, og som potentielt kan være smertefuld og i sidste ende få neglen til at falde helt af. Hvis tilstanden ikke behandles, kan infektionen sprede sig til flere negle og andre personer.

Behandling af neglesvamp

Neglesvamp kan være vanskelig at behandle, da infektionen sidder inde i selve neglen, og du kan ikke se slutresultatet, før den inficerede negl er blevet erstattet af en ny udvokset negl. Dine behandlingsmuligheder vil afhænge af, hvilken type negleinfektion du har, og hvor alvorlig den er. Ved milde til moderate svampeinfektioner kan du først prøve lokalbehandlinger, der kan købes på apoteket og i Matas. Nalox er en lokal behandling af neglesvamp, der behandler både symptomerne på og årsagen til neglesvamp. Nalox har en særlig svampedræbende effekt, som rammer de svampe, der typisk forårsager neglesvamp. Nalox behandler også symptomerne på neglesvamp ved at øge fugttilførslen, blødgøre neglens ydre lag, ændre neglens mikromiljø og give neglen en mere jævn og glat overflade. Selvom det kan være svært at behandle neglesvamp, viser de første synlige forbedringer sig ofte allerede efter 1 uges behandling med Nalox.

For at opnå de bedste resultater er det vigtigt at påbegynde behandlingen så tidligt som muligt og fortsætte med den, indtil en ny negl er vokset ud. Kontakt din læge ved svære infektioner, der ikke bliver bedre ved brug af håndkøbsprodukter. Du kan have behov for en stærkere behandling med svampedræbende tabletter.

Årsager til neglesvamp

Neglesvamp er den mest almindelige neglelidelse, men hvad er årsagen til neglesvamp?

Neglesvamp og fodsvamp

Fodsvamp er en hudinfektion, mens neglesvamp er en infektion i selve neglen.

Nalox – unik behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvninger, styrker og blødgør neglens yderste lag. Neglene ser ofte sundere ud efter kun en uge.

Læs mere
nalox-packshot