Hvem får neglepsoriasis?

Alle kan få psoriasis på neglene, men sygdommen udvikler sig normalt tidligt i voksenlivet. Mænd og kvinder har lige stor risiko for at få sygdommen, og den rammer personer fra alle etniciteter. Langt de fleste af de personer, der har neglepsoriasis, har også hudsymptomer, men det er muligt kun at have symptomer på neglene. Neglepsoriasis forekommer hos cirka 50 procent af alle patienter med hudpsoriasis og hos mindst 80 procent af alle patienter med psoriasisgigt. Det vides ikke, hvorfor kun nogle mennesker med psoriasis udvikler symptomer på neglene. Højst sandsynligt skyldes sygdommen en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer. Neglepsoriasis kan ikke smitte, så du kan ikke blive smittet ved at røre ved nogen, der har sygdommen.

Psoriasis i neglene – genetiske årsager

Psoriasis er en arvelig sygdom, så hvis der er psoriasis i din familie, har du større sandsynlighed for også at få sygdommen. Men fordi man er bærer af genet, får det ikke altid sygdommen til at udvikle sig. I nogle tilfælde springer den en generation over, så den rammer en bedsteforælder og et barnebarn, men ikke forælderen. Det menes, at cirka 10 procent af befolkningen er disponeret for psoriasis, men det er kun 2-3 procent, der rent faktisk udvikler sygdommen, normalt efter at være blevet udsat for såkaldte “triggere.” 

Triggere af neglepsoriasis

Der er flere kendte triggere af psoriasis, men hvad der får sygdommen til at blusse op, og hvor symptomerne viser sig, kan variere fra person til person. Nogle patienter oplever hyppigt opblussen af sygdommen, mens der hos andre kan gå flere år, uden at de oplever nogen symptomer.

  • Stress. Mange patienter oplever deres første opblussen af psoriasis i perioder med intens stress, og de to tilstande følges ofte ad, da stress også kan være et resultat af psoriasis. Hvis man lærer sig forskellige afslapningsteknikker, for eksempel yoga, meditation, mindfulness eller lange gåture, kan det hjælpe med til at lindre psoriasissymptomerne.
  • Skader. Psoriasis kan udløses af skader i huden, for eksempel fra vaccinationer, solskoldning eller rifter.
  • Medicin. Visse lægemidler, der bruges til behandling af psykiske lidelser, malaria, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og artritis, kan muligvis udløse psoriasis eller forværre sygdommen.
  • Infektion. Det er kendt, at streptokok-halsbetændelse kan aktivere psoriasis hos børn. Ørepine, bronkitis, halsbetændelse eller luftvejsinfektioner kan også få psoriasis til at blusse op.
  • Andet. Rygning og alkoholforbrug har været forbundet med en øget risiko for psoriasis.

Ved at lære så meget som muligt om disse triggere kan du reducere risikoen for en opblussen. Der findes i øjeblikket ingen behandling, som helbreder psoriasis, men når neglepsoriasis blusser op, kan den rigtige behandling af neglepsoriasis hjælpe

Nalox – behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvning og styrker og blødgør neglens yderste lag.

Behandling af neglepsoriasis

Neglepsoriasis er vanskelig at behandle, men du kan forbedre dine negles udseende og sundhed med behandling.

Nalox – unik behandling af neglesvamp med tredobbelt virkning

Nalox er svampedræbende, reducerer misfarvninger, styrker og blødgør neglens yderste lag. Neglene ser ofte sundere ud efter kun en uge.

Læs mere
nalox-packshot